»Odmislite /…/ Alelujo, spoznajte Andreja Žigona, pesnika in fotografa. Ker … Andrej je bil pesnik. Samosvoj in neponovljiv v pesniški govorici. Andrej je bil izjemen fotograf. S svojimi fotografijami je zarezal v čas in ga shranil za nas

Iz uvodnika Branke Novak, urednice knjige

Monografija z naslovom Prost, ki jo je izdala in založila Knjižnica Logatec, orisuje literarno in fotografsko delo Andreja Žigona, rojenega v Logatcu. Izid knjige predstavlja zaključek Žigonovega leta 2022, ko obhajamo pisateljevo 70-letnico. Večina Slovenije Žigona pozna kot popotnika, dobrotnika, ki je s svojimi foto kolaži, koledarji in prirejanjem dobrodelnih koncertov zbiral denar za misijon Pedra Opeke na Madagaskarju. Malo manj ljudi pa ga pozna kot pesnika, kaj šele izjemnega fotografa. Namen pričujoče monografije je bil izpostaviti to, širši javnosti manj znano, presenetljivo kreativno plat Žigonovega dela.

Foto: Andrej Korenč

V knjigi Prost je objavljen izbor njegove najboljše poezije, tudi prevedene, spremna besedila pa Žigona umeščajo v širši slovenski pesniški prostor. Večji del knjige obsegajo prvič objavljene fotografije iz Žigonove zapuščine, ki jo hrani Knjižnica Logatec. Medtem ko je kvaliteta predvsem zgodnje Žigonove poezije že poznana, pa so vrhunski portreti, pisanost in povednost fotografij, presenetili tudi strokovnjake.

Podatki o knjigi:

  • 206 strani
  • 150 fotografij
  • V knjigi najdete besedila naslednjih avtorjev: Anja Sedej Korenč, Alen Albin Širca, Irena Novak-Popov, Katarina Sadovski, Vera Pejović, Andrej Korenč, Branka Novak (glavna urednica knjige)
  • Format 28×28 cm
  • Trde platnice, platno, ovitek

Cena knjige: 40 €

Knjigo lahko kupite v Knjižnici Logatec ter krajevnih knjižnicah Rovte in Hotedršica. Za spletna naročila pa pišite na info@knjiznicalogatec.si.

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)