Občina Logatec in Knjižnica Logatec vas vabita na 12. Gosarjev večer, ki bo 30. novembra, ob 19.00, v Veliki dvorani Narodnega doma Logatec.

Meta Kojc: Izzivi pri konserviranju-restavriranju tipkopisa Hiša na skali dr. Andreja Gosarja

V kratkem predavanju bodo predstavljeni postopki, ki so bili izvedeni pri konserviranju-restavriranju močno poškodovanega in razgrajenega tipkopisa Hiša na skali dr. Andreja Gosarja, ki ga hranijo v knjižnici Logatec. Tipkopis je zaradi neprimernega okolja, v katerem je bil hranjen vrsto let, utrpel mnoge mehanske, kemijske in biološke poškodbe in je bil zaradi tega neprimeren za uporabo in rokovanje. Konservatorka-restavratorka  Mojca Kojc bo  predstavila mehanizme, ki so pripeljali do neželenega stanja in opisala postopke, ki so bili izvedeni z namenom stabilizacije tipkopisa, ki so omogočili njegovo ponovno uporabo in digitalizacijo. Na primeru bo spregovorila tudi o zaščiti tovrstnih dokumentov in materialih, ki so bili v ta namen uporabljeni.

Meta Kojc (1983, Slovenj Gradec) je leta 2007 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost na smeri restavratorstvo. Od leta 2007 je kot konservatorka-restavratorka zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici. Na področju restavriranja papirja, zgodovine knjige in knjižnih vezav se je izobraževala na Institut für Papierrestaurierung na Dunaju, pri profesorju Nicholasu Pickwoadu ter Christopherju Clarksonu. V letu 2011 se je dodatno izobraževala na oddelku grafike pri prof. Logarju na ALUO. Deluje v polju restavriranja knjig in gradiva na papirju. Izvaja različne mentorske programe usposabljanja za konservatorje-restavratorje in vodi delavnice izdelave različnih knjižnih vezav.

Alen Širca: Gosarjevo pozabljeno besedilo

Kratek vsebinski komentar k delu Hiša na skali bo prispeval Alen Širca, doktor literarnih ved zaposlen, kot asistent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s starejšo slovensko literaturo, primerjalno verzologijo in sodobno metodologijo literarne vede. Je avtor treh znanstvenih monografij, od leta 2018 je predsednik slovenskega društva za primerjalno književnost (SDPK) in član uredniškega odbora znanstvene revije Primerjalna književnost.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)