Podrobnosti dogodka


Vabimo vas na večer obujanja spominov na furmane, krajle cest. V čas vzpona in propada živahnega furmanskega prometa vas bo popeljal etnolog dr. Milan Trobič.
18. november 2011 ob 19,30h Narodni dom Logatec.

“Leta 1857 bila je dodelana železnica iz Ljubljane v Terst. Meseca novembra omenjenega leta je šla perva lokomotiva skozi Logatec. Bila je okrašena z raznimi šopki in venci in ljudje so šli trumoma na Logaško postajo in jo z veseljem pozdravljali. Uresničila se je njim staro Logaško prerokovanje, ki so ga že od nekdaj stari Logatčani prerokovali, namreč, da bo na Mežnarjevem hribu nekdaj Logaško mesto. In res ono mesto kjer se nahaja sedanja Logaška postaja so poprej imenovali po domače Mežnarjev hrib. Našim voznikom pa ta nova železnica ni bila povšeči, kajti vse ono furmansko veselo življenje njim je odšlo. Vse blago se je začelo sedaj nalagati in voziti po železnici. Ostala je vožnja samo še v Idrijo.”
Dr. Milan Trobič, diplomirani sociolog kulture, magister etnologije in kulturne antropologije, in doktor etnoloških znanosti, je novinar komentator v uredništvu dokumentarno-feljtonskih oddaj na Prvem programu Radia Slovenija ( od 2015).

Je avtor številnih poljudnih in znanstvenih člankov, in avtor treh samostojnih monografij: Furmani – Skozi Postojnska vrata do morja in naprej ( 2003), Po Krpanovi sledeh (2005), Še vedno na prepihu (2016). Kot avtor in scenarist je pripravil tudi več dokumentarnih filmov in prispevkov: Polhanje na Notranjskem (1997/98), Aleluja, Andrej Žigon (2002), Trilogija – pozabljena dediščina, Hrušica, dokumentarni film (2009), Trilogija – pozabljena dediščina, Vrh treh kraljev, med Rupnikovo linijo in alpskim zidom, utrdbe in ostanki vojne, dokumentarni film (2009). Trilogija – pozabljena dediščina, Logaška planota, dokumentarni film (2009). Idrijska železnica, I. in II. del. dokumentarni film (2013/2014). Kot strokovni sodelavec je sodeloval pri dokumentarnem filmu Obrazi Planinskega polja (2007) RTV TV Slovenija. Od leta 2016 dela v okviru Dokumentarno feljtonske redakcije Radia Slovenija, kjer pripravlja oddaje: Razkošje v glavi, Nedeljska reportaža in Sledi časa. V prostem času nadaljuje etnološke terenske raziskave, in zbira arhivsko gradivo.

Deli
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)