Obvestilo o odprtju knjižnice – prosimo, da natančno preberete spodnje sporočilo

Sporočamo vam, da bomo v ponedeljek, 4. 5. 2020, ponovno odprli vrata, in sicer po sledečem urniku:

  • Knjižnica Logatec:
    • ponedeljek, sreda in petek od 8.00 do 15.00
    • ter torek in četrtek od 12.00 do 19.00 (01 7541 722)
  • Krajevna knjižnica Rovte: torek od 15.00 do 19.00 (01 750 30 30)
  • Krajevna knjižnica Hotedršica: sreda 16.00 do 19.00 (01 755 95 06)
  • Krajevna knjižnica Vrh Sv. Treh Kraljev ostaja do nadaljnjega zaprta.

Uporabniki lahko vrnete izposojeno gradivo (na označenem mestu v posamezni knjižnici). Tolerančna doba za vračanje knjig brez zamudnine je do 31. maja 2020. Ko boste knjige vrnili v knjižnico, bodo na vašem računu vidne še 7 dni kot “zadržano gradivo”, saj toliko časa traja karantena knjig. 

Izposoja knjig:

  • Uporabniki knjige naročite oz. rezervirate preko sistema COBISS, če do njega nimate dostopa pa preko telefonske številke (navedene zgoraj pri posamezni enoti) v času odprtosti posamezne enote.
  • Preko COBISS-a si boste gradivo predvidoma lahko rezervirali od petka, 1. maja dalje (ni pa nujno, podpora sistemu je v času praznikov omejena, zato prosimo za razumevanje in potrpljenje).
  • Rezervacije/naročila so omejena na 10 enot gradiva na izkaznico.
  • Brez naročil lahko v knjižnici prevzamete le gradivo/rezervacije, ki so za vas prispele v knjižnico pred zaprtjem.
  • Ko bo gradivo pripravljeno za prevzem, dobite sporočilo (oz. vam pri telefonskem naročilu povemo, po kateri uri ga lahko prevzamete) – pred tem ne hodite v knjižnico. Ker predvidevamo, da bo vsaj prvi teden precejšen naval, se lahko zgodi, da bomo potrebovali več časa, da vse naročeno pripravimo. Z naročilom se zavezujete, da gradivo prevzamete v treh dneh od sporočila oz. dogovorjene možne ure prevzema (ne pozabite na izkaznico!).

Zaenkrat še vedno ostaja zamrznjeno stanje terjatev – torej si lahko uporabniki gradivo izposojate kljub terjatvam. Vse vrste plačevanja so zaenkrat še zamrznjene. To pomeni tudi, da še vedno do preklica veljajo začasna članstva tistim, ki ste se vpisali preko spleta.

Vpis zaenkrat poteka samo preko spleta. (t.ly/k42H)

Navodila za obisk knjižnice:

Uporabniki v prostore knjižnice vstopate posamično, ob upoštevanju vseh navodil NIJZ-ja. Obvezno nosite zaščitno masko. V knjižnico vstopate le, če ste zdravi. Ob vstopu si razkužite roke. Ohranjajte razdaljo 1,5 m (tudi v čakalni vrsti pred knjižnico) in poskrbite za higieno kašlja. Upoštevajte omejitve gibanja v knjižnici in se čim manj dotikajte kakršnih koli površin.

Navodila za rokovanje z izposojenim gradivom doma (po NIJZ):

»Svetujemo, da izposojeno gradivo po prihodu domov odložite na nedostopen predel in pričnete uporabljati glede na material, iz katerega je – po preteku vsaj toliko časa*, kot je trenutno znano, da virus preživi na materialu, iz katerega je gradivo. Če je gradivo iz različnih materialov, upoštevamo čas za material, na katerem virus preživi najdlje. Čas lahko skrajšate tako, kakor je opisano pri paketu spodaj. V primeru naročila knjig po pošti svetujemo, da še neodprt paket odložite na nedostopno mesto in pustite nedotaknjenega odležati vsaj 3 dni. Po najmanj 3 dneh lahko paket odprete in pregledate, iz kakšnega materiala je gradivo. Če je gradivo v pošiljki izključno iz papirja in kartona, ga lahko po preteku najmanj 3 dni uporabljate. Če pa je iz plastificiranega materiala oziroma zaščiteno(ovoj) s plastičnim materialom, ga temeljito prebrišite z razkužilom (70 do 80 % etanol ali 0,1 %raztopina natrijevega hipoklorita (postopek priprave raztopine najdete tu: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priprava-razkuzila.pdf)) ali pa pustite gradivo stati še nadaljnje 4 dni (torej skupno 7 dni). Po preteku tega časa lahko gradivo varno uporabljate. Pri rokovanju s paketom in njegovo vsebino vedno pazite, da se med tem ne dotikate obraza (še zlasti ne oči, nosu in ust) in si po rokovanju vedno temeljito umijte oz. razkužite roke. Če z uporabo gradiva nikakor ne morete počakati (npr. izpitni roki), si pred in po branju gradiva umijte ali razkužite roke in po branju gradiva še površino, na kateri je ležalo gradivo. Ne listajte gradiva z oslinjenimi prsti. Ves čas upoštevajte vsa priporočila za preprečevanje okužbe (z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust; upoštevamo pravilno higieno kašlja in kihanja, umivamo ali razkužujemo roke…). V primeru doslednega spoštovanja vseh zaščitnih ukrepov, bo verjetnost, da bi preko knjig prenašali okužbo z novim virusom, glede na trenutna vedenja o virusu, majhna in delo zaposlenih relativno varno. Če se bodo pojavila nova spoznanja v zvezi z delom v knjižnici, jih bomo objavili.*Po do sedaj znanih podatkih iz literature na osnovi laboratorijskih raziskav novi koronavirus SARS-CoV-2 na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi 3 ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci,4 dni, gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa 7dni.

(Skupno 590 obiskov, današnjih obiskov 1)